woensdag 2 januari 2013

Nieuwjaarsoverzicht haaglanden .
Operationeel overzicht op hoofdlijnen
1 januari 2013 - Veiligheidsregio Haaglanden
De nieuwjaarsnacht is rustiger verlopen dan vorig jaar. Gedurende de nachtelijke uren (telling tot half zes 's ochtends) zijn een kleine negenhonderd meldingen verwerkt. Hierbij sprongen brandweerspecifiek enkele binnenbranden, een ongeluk en enkele malen agressie tegen personeel in het oog.
Hulpvraag vooraf
Voorafgaand aan de jaarwisseling hebben we als brandweer nadrukkelijk aan onze inwoners gevraagd om ons te helpen in deze nacht van schaarste: niet voor elke brand hoeft een brandweerauto te komen, soms is een emmer water of een schep zand door een buurtbewoner al genoeg om een brand te blussen.
Opvallende klussen
Naast de buitenbranden en kleinere binnenbranden, waren drie binnenbranden en een ongeluk met beknelling ernstiger.
Woningbrand Westvlietweg Den Haag
Omstreeks half een brak door onbekende oorzaak brand uit in de serre van een woning. De rook verspreidde zich door gesprongen ramen naar binnen. Een vader bracht daarop direct zijn baby en honden in veiligheid, in afwachting van de brandweer. De brandweer bluste de brand en controleerde de woning en die van de buren op de aanwezigheid van rookgassen. Diverse bewoners zijn voor de zekerheid nog door ambulancepersoneel nagekeken, maar hoefden niet te worden vervoerd. De serre wordt als verloren beschouwd.
Binnenbrand Jacob van der Doesstraat Den Haag
Bij een woningbrand in een portiekflat in Den Haag raakte niemand gewond. Even na drie uur brak door onbekende oorzaak brand uit in een woning aan de Jacob van der Doesstraat. De brand woedde in de woonkamer van een woning op de begane grond. Hier was niemand thuis. Vanwege de rook die vrijkwam en die het hele portiek introk, waren meerdere brandweereenheden nodig. omdat de brand snel onder controle was, hoefde niemand uit het portiek zijn woning te verlaten. Voor de eerste schadebeperkende maatregelen nadat de brand onder controle was, is hulp ingeschakeld.
Woningbrand Huis te Landelaan Rijswijk
Bij een woningbrand aan de Huis te Landelaan in Rijswijk raakte een bewoner gewond. De medebewoners van de betrokken verdieping in de flat hebben de nacht elders doorgebracht.
Rond vijf uur ontdekte de bewoner zelf brand in zijn woning op de tweede verdieping. Deze was door onbekende oorzaak ontstaan in het bankstel. De man is de woning ontvlucht, maar heeft wel rook ingeademd en moest daarvoor met een ambulance naar het ziekenhuis.
De lange gang waar de woning aan grenst, kwam onder de rook te staan. Daardoor moesten de aanwezige bewoners van die gang in veiligehid worden gebracht door de brandweer. Zij en overige bewoners uit de gehele flat werden opgevangen in het gebouw zelf. Ambulancepersoneel keek nog wat andere bewoners na op mogelijke ademhalingsklachten, maar hoefde niemand te vervoeren. Later die nacht -na een controle op achtergebeleven rookgassen- mochten alle bewoners, behalve die van de brandverdieping, terug naar hun woning.
Na het sein brand meester en de laatste metingen, is het pand weer overgedragen aan de beheerder. Die draagt zorg voor begeleiding van bewoners die op de brandverdieping moeten zijn.
Ongeval met beknelling Australiëweg Zoetermeer
Rond drie uur was een brandweereenheid, die op weg was naar een buitenbrand, zelf getuige van een ongeval op de Australiëweg in Zoetermeer. Bij dit incident waren twee personenauto's (met in totaal vijf personen) betrokken, waarvan er een tegen een boom was gekomen. De brandweer moest met redgereedschap aan het werk om enkele inzittenden te bevrijden. Alle vijf betrokken personen moesten naar een ziekenhuis worden vervoerd.
Agressie tegen personeel
Bij enkele meldingen werd brandweerpersoneel geconfronteerd met geweld. Hierbij werd (zwaar) vuurwerk naar de medewerkers gegooid. In samenwerking met de politie worden deze zaken komende dagen verder behandeld. Overigens raakten geen brandweermedewerkers gewond en zijn in tegenstelling tot voorgaande jaren geen schades aan voertuigen gemeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten