maandag 1 februari 2010

Zeehondjes stranden massaal op de Nederlandse stranden


Zeehonden invasie

EHBZ maakt overuren

Door Arie van Dijk

Zeehondjes stranden massaal op de Nederlandse stranden. De afgelopen twee maanden rijden vrijwilligers van de Eerste Hulp Bij Zeehonden, de EHBZ, dagelijks en bij nacht en ontij over het strand tussen IJmuiden en Scheveningen. Zij zoeken dan naar zieke zeehonden of gaan rijden na een melding van strandwandelaars, Kustwacht of de politie.

In voorgaande jaren raakten er ook zeehonden in problemen, maar veel minder dan nu. Bijna dagelijks worden er doodzieke zeehonden gesignaleerd en gevangen. Daarna worden ze voorzien van ORS, ofwel ‘een drinkbare vloeistof om de vochtbalans in het dier te herstellen’, vervolgens gaan ze naar de zeehondencrèche Lenie ’t Hart in Pieterburen.

Volgens de Katwijkse zeehondenspecialist Leen van Duijn is het niet eerder voorgekomen dat er zoveel jonge zeehondjes massaal in problemen kwamen. Momenteel verblijven er in de zeehondencrèche al vier keer zoveel zeehondjes als vorig jaar rond deze tijd. De teller stond dit weekend op 225!

Van Duijn: “Allemaal met hetzelfde probleem; longworm infectie. Doodziek en vooral hoestend met de bek onder het bloed, spoelen ze aan. Wanneer deze zeehondjes niet geholpen worden overlijden ze. Enkele tientallen zijn er al gevonden op de stranden tussen IJmuiden en Scheveningen.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten