vrijdag 30 oktober 2009

NFI CBRN Autobom





Nederland is een goed voorbeeld van de samenwerking tussen de verschillende hulpverleningsdiensten bij de aanpak van (potentiële) incidenten en aanslagen met chemisch, biologisch, radioactief en nucleair materiaal (CBRN).

Op de slotdag van een vierdaagse internationale conferentie ‘CBRNe Convergence’ over dergelijke calamiteiten, is het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gastheer van een demonstratie waarbij allerlei partijen zoals Defensie, RIVM, Haagse politie en brandweer, EOD en NFI laten zien hoe bij een incident of aanslag gezamenlijk opgetreden wordt.

Dat begint bij het optreden van de politie aan de hand van het protocol verdachte objecten, de komst van een speurhond en het ter plekke maken van een röntgenfoto van het verdachte pakket tot de inzet van de massa-decontaminatiestraat van de brandweer en de verkenningstank van het leger als er sprake is van een grootschalig incident.

Forensische aspecten

Het NFI zorgt dat in dergelijke situaties ook aandacht wordt besteed aan de forensische component: hoe zorg je dat sporen niet vernietigd worden, maar meteen veilig gesteld worden ten behoeve van de opsporing. Tot voor kort werd hier niet of pas na enige tijd aandacht aan besteed op de plaats van het incident. Door die vertraging kunnen sporen verloren gaan, terwijl ze van groot belang zijn voor het achterhalen van de mogelijke dader of producent van bijvoorbeeld een ‘vuile bom’. Het NFI pleit dan ook voor meer 'forensic awareness' bij CBRN-incidenten. fotograaf Marco Hoope

Geen opmerkingen:

Een reactie posten